2018. március 19. hétfõ, József napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Gyorshír Pajzsmirigy kamerát kapott a Dél-pesti Kórház

Pajzsmirigy kamerát kapott a Dél-pesti Kórház

2017-10-13 15:28 Forrás: Weborvos
65
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A soroksári önkományzat 23 milliós támogatásával tudták beszerezni a diagnosztikai eszközt.

Soroksár Önkormányzatának felajánlásából egy új pajzsmirigy kamerával és a hozzá tartozó informatikai eszközökkel bővült a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Izotóp diagnosztikai részlege. A műszereket Geiger Ferenc, Soroksár polgármestere adta át dr. Ralovich Zsolt főigazgatónak.

A kórház izotóp részlegének egyik fő profilja a pajzsmirigy betegek komplex ellátása, azaz a kivizsgálás, a kezelés, valamint a gondozás. Ennek az ellátásnak része a pajzsmirigy szcintigráfia. Ez egy funkcionális képalkotó eljárás, amelynek segítségével elkülöníthetők az úgynevezett „működő- meleg" és a „nem működő-hideg" göbök. Az új, korszerű diagnosztikai eszközparkkal a pajzsmirigy mérete is kiszámítható, mely segítséget nyújt a radiojód therápia dózisszámításához.

A Dél-pesti Kórházban naponta átlagosan 15 vizsgálatot végeznek ezzel az eljárással. 2016-ban 2753 pajzsmirigy szcintigráfia készült a korábbi pajzsmirigy kamerával.

A lecserélt készülék 22 éve működött, és az utóbbi években gyakoriak voltak a meghibásodások, melyeket alkatrész hiányában csak nagy nehézségek árán lehetett javítani.

Az új, közel 23 millió forint értékű készülék, a hozzá tartozó számítógépes rendszer és a korszerű kiértékelő program segítségével hosszú időre biztosítottá vált a pajzsmirigy vizsgálatok folyamatos és biztonságos elvégzése.

Ezek a cikkek is érdekelhetik