2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Gyorshír Ismét terjed Magyarországon a kanyaró

Ismét terjed Magyarországon a kanyaró

2018-04-15 10:57 Forrás: ECDC - Weborvos -- beb
45
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Idén is van már halálos áldozata a fertőzésnek, 15 uniós országból jelentettek járványokat.

Hat hét alatt 13-an fertőződtek meg itthon kanyaróval, de idén már korábban is volt egy eset, így az év eleje óta április 1-ig összesen 14 magyarországi fertőzésről számol be az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ. Az ECDC legutóbbi jelentése szerint egyébként 15 uniós államban vannak kanyarójárványok, de a szomszédos államokban is sok a fertőzés.

Idén április 12-ig Romániából (1709), Franciaországból (1547), Görögországból (1532) és Olaszországból (411) jelentették a legtöbb kanyarós esetet. Ebben a négy országban csak az idén 13-an bele is haltak a betegségbe. A négy uniós országon kívül még a következő EU/EFTE államokban regisztráltak 2018-ban fertőzéseket: Írország (28), Portugália (107), Ausztria (29), Bulgária (3), Csehország (29), Németország (77), Litvánia (10), Lengyelország (31), Spanyolország (11), Svájc (14) és Magyarország (14).

A jelentésből az is kiderül, hogy a fertőzések sok országban február óta fokozódnak. Így Magyarországon is február 18. és április 1. között jelentették a kanyarós megbetegedések zömét, 13 esetet.

A szomszédos országok közül a legnagyobb járvány Ukrajnában zajlik, ahol csak az idén csaknem 10 ezren betegedtek meg. De jelentettek fertőzéseket Albániából, Belorussziából, Grúziából, Szerbiából és Törökországból is. Oroszországban is több mint 500-an fertőződtek meg, ami az ECDC szerint azért is figyelmeztető adat, mert itt rendezik idén nyáron a labdarúgó-világbajnokságot, amelyre nagy tömeg várható.

Az ECDC jelentésében ismét leszögezi, hogy a betegség megelőzésének legjobb eszköze a kanyaró elleni két dózisú védőoltás. Ha egy országban 95 százalékos az átoltottság a fertőzés megszűnik. Ezzel a státusszal azonban csak 7 uniós állam rendelkezik, és ez is veszélybe kerülhet a jelenlegi járványügyi események miatt.

Ezek a cikkek is érdekelhetik