2018. május 21. hétfõ, Konstantin napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Gyorshír Influenza: Újabb 276 beteg került kórházba

Influenza: Újabb 276 beteg került kórházba

2018-02-14 13:16 Forrás: ÁNTSZ
72
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Főleg a 3-14 évesek kapják el a fertőzést, de a 65 éven felüliek közül kerülnek ki a súlyosabb esetek.

A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: február 5-11. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5%-kal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel áll az Emmi Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály legfrissebb szerdai jelentésében.

A 6. héten 17 megyében emelkedett, két területen (főváros és Zala megye) nem változott, egy megyében (Somogy) csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma. Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága az előző héthez hasonlóan Fejér megyében a legmagasabb, de magas volt még a megbetegedési gyakoriság Pest és Békés megyében is. Az influenzaszerű megbetegedések által legkevésbé volt érintett Vas, Somogy és Heves megye. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírusok által okozott megbetegedéseket Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna megye kivételével minden megyében diagnosztizáltak.

A betegek 33,7%-a gyermek, 32,2%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25,0%-a, 9,1%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra számított megbetegedési arány az előző héthez hasonlóan a 6-14 évesek (az átlag gyakoriság 2,4-szerese) és 3-5 évesek körében volt a legmagasabb.

A kórházi jelentőszolgálat adatai alapján - az előző héthez viszonyítva – 40,8%-al nőtt a kórházi ápolást igénylők száma (276). A kórházba utalt betegek 27,9%-a gyermek volt, 30,1%-a 15-64 évesek, míg 42,0%-a a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. 55 beteg részesült intenzív ellátásban az előző heti 44 fővel szemben, a gépi lélegeztetést igénylő új betegek száma 42 fő. Három fő kivételével valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg 15 éven felüli volt.

A hatodik naptári héten összesen 128 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az Országos Közegészségügyi Intézet, Légúti Vírus Osztályára. A virológiai vizsgálatok összesen 71 esetben azonosítottak influenzavírust (61 influenza B és 10 influenza A).

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 6. héten tovább terjedt az influenza, azonban a megbetegedések számának emelkedése mérsékeltebb volt, mint az előző héten. A terjedés intenzitása eltérő volt az ország egyes közigazgatási területein: míg Komárom-Esztergom megyében egy hét alatt csaknem megkétszereződött a betegek száma, addig Somogy megyében már kevesebb betegek regisztráltak. A 6. héten is leggyakrabban az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekek megbetegedését diagnosztizálták az orvosok.

A 71 influenzavírust azonosítottak, az influenza-pozitivitási arány 61,7% volt. Továbbra is az influenza B vírus igen jelentős dominanciája figyelhető meg, a héten 61 influenza B és 10 influenza A vírus jelenlétét igazolták a beküldött mintákban. Az influenzavírusok mellett egy esetben légúti óriássejtesvírus jelenlétét mutatták ki.

A járvány miatt az antsz.hu-n vezetett látogatási tilalmakat összegző lista alapján jelenleg 17 megyében és Budapesten összesen 62 kórházban és klinikán van részleges vagy teljes látogatási tilalom.

Ezek a cikkek is érdekelhetik