2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Gyorshír Funkcionális MRI segíti a felfedező agykutatást

Funkcionális MRI segíti a felfedező agykutatást

2014-10-15 14:35 Forrás: Weborvos
580
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az Agyi Képalkotó Központ küldetése az emberi agy működésének jobb és mélyebb megértése.

Új 3 Teslás funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó berendezés beszerzéséről írtak alá szerződést a Siemens Zrt. és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont (MTA TTK) vezetői - tudatták közleményben.

A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja egy 2014 májusában elindított Európai Uniós közbeszerzési eljárás eredményes zárásaként kötött szerződést a képalkotó eszközök területén is vezető technológiákat fejlesztő vállalattal, a Siemens Zrt.-vel. Az új fejlesztésű 3 Teslás mágneses rezonanciás (MR) képalkotó berendezés és kiegészítő tartozékainak beszerzésével az agyi képalkotás területén élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok megvalósítása válik lehetővé. A beruházás a Nemzeti Agykutatási Program támogatásából és Magyar Tudományos Akadémia infrastruktúra-fejlesztési forrásaiból valósul meg.

A beruházás célja egy új, az agykutatás e területének hazai élvonalbeli kutatásait egészében szolgáló nagyműszeres laboratórium kialakítása.

A kialakítandó MR-laboratórium korszerű műszeres hátteret biztosít a kognitív idegtudományi alapkutatásokhoz, a neuro-pszichiátriai betegségekre összpontosító transzlációs kutatásokhoz, valamint lehetőséget teremt az MR-módszerre irányuló fejlesztésekhez. Az új központban az MTA TTK és partnerei által megvalósítandó nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú felfedező kutatások, valamint ipari partnerekkel szoros együttműködésben folytatott kutatás-fejlesztési projektek valósulhat-nak meg.

Az MR-laboratóriumot működtető Agyi Képalkotó Központban (AKK) folytatott kutatási és fejlesztési programok megvalósításához az emberi agy kutatásának legkorszerűbb módszerei és eszközparkja áll rendelkezésre. A Központ küldetése az emberi agy működésének jobb és mélyebb megértése, s ezen belül olyan eredmények elérése, amelyek széleskörű hazai és nemzetközi együttműködésben valósulhatnak meg - áll a Siemens Zrt. közleményében.

Ezek a cikkek is érdekelhetik