2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Gyorshír Erre a szabálysértésre repül a rendőrség

Erre a szabálysértésre repül a rendőrség

2014-07-30 09:12 Forrás: Patikapénztár
867
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az orvosi igazolás szinte minden esetben hamarabb lejár, mint maga a jogosítvány.

Szűk két esztendő telt el azóta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) átfogó rendőrségi akciót hajtott végre az elsősegély-csomagok ellenőrzésére. Akkor a rendőrség sorra büntette az autósokat és motorosokat a hiányzó vagy lejárt szavatosságú elsősegély-készletek miatt, és ennek következtében napok alatt országos hiánycikk lett az elsősegély-felszerelés. Idén nyáron a jogosítvány kiváltásához vagy meghosszabbításához szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat érvényességének ellenőrzése az új rendőrségi favorit - figyelmeztet közleményében a Patikapénztár.

Amikor a hatóság átadja a gépjárművezetőnek a vadonatúj vagy meghosszabbított új plasztik jogosítványt, senki nem hívja fel az érintettek figyelmét, hogy az olvashatatlanságig miniatürizált vezetői engedély túloldalára nyomtatott dátumok és az apróbetűs magyarázatok mit jelentenek.


Ha ellenőrzi a saját jogosítványát, jól látható, hogy a „B" sor és a 11. oszlop metszetében van az a dátum, amire a rendőrség most utazik (az orvosi vizsgálat érvényességének lejárta), és amely a legritkább esetben egyezik meg „T" sorban az erre az oszlopra eső adattal, ami a vezetői engedély érvényessége. Azok a szerencsések, akik szemüveg nélkül el tudják olvasni a 11. sor magyarázatát („Kategória érvényessége"), sem jönnek rá könnyen első blikkre, hogy ez a dátum az orvosi vizsgálat érvényességének lejártát mutatja, ezért is fordulhatnak elő a figyelmetlen vezetők körében a sorozatos büntetések.

Mi a teendő, ha lejárt az orvosi érvényessége és cseréhez milyen költségekkel kell kalkulálni?
1. Keressen fel egy háziorvost (nincs arra vonatkozó előírás, hogy csak a saját háziorvosához mehet és most a szabadságok miatt jelentősen megnőhet a várakozási idő), aki a gépjárművezető korától függően 2 500, 4 800 vagy 7 200 forint ellenében elvégzi a szükséges rutinvizsgálatot. Jó tanács: mindenki vigyen magával készpénzt, mert patikakártyáról ez a vizsgálat sem finanszírozható, mint ahogyan általában a prevenciós szolgáltatások, de ritka az a háziorvos is, ahol bankkártyával lehet fizetni.
2. Az igazolással keresse fel az okmányirodát, ahol további 4 ezer forint ráfizetésével hozzájut a megújított jogosítványához.
3. Aki igazán elővigyázatos, egy hónappal az orvosi lejárta előtt elindítja a folyamatot, így nem fordulhat elő, hogy a hatósági ügyintézés fennakadása miatt kicsúszik a határidőből.

Az orvosi vizsgálatot azonban nem csak a büntetés elkerülése miatt érdemes elvégezni, hanem azért is, mert ez a rutinvizit (pl. látásvizsgálat) segít elkerülni akár az igazi vészhelyzeteket és így életmentő is lehet.

Cáfol az OFK

Ezek a cikkek is érdekelhetik