2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Gyorshír A debreceni klinikán is vizitelnek a bohócdoktorok

A debreceni klinikán is vizitelnek a bohócdoktorok

2017-03-27 07:07 Forrás: Weborvos
315
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Hosszú távú cél, hogy Debrecenben is helyi bohócdoktor csapatot képezzen az Alapítvány.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány régi terve válik most valóra, az Észak-Magyarországi régiós együttműködésben Miskolc és Nyíregyháza után Debrecenben is megkezdik munkájukat a bohócdoktorok. A Vojtina Bábszínház és a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának orvosai nyitott, együttműködő hozzájárulásával indulnak a vizitek március végétől a Gyermekgyógyászati Klinikán - tudatta a civilszervezet.

A tervek szerint hetente nevetésterápiával indul a hét, azonos napon érkeznek majd a művészek, hogy néhány perc jókedvet, felszabadult légkört varázsoljanak a kórtermekben fekvő gyermekek, aggódó hozzátartozóik és a leterhelt kórházi dolgozók számára. Az interaktív, személyes találkozásokra épülő élmények hatása enyhítheti az ápolásra szorulók szorongását, szomorúságát, félelmét és evvel csökkenhet a fájdalom érzet, az elutasítás a kezeléstől. A vidámabb, felszabadultabb betegek pedig együttműködőbbek, bizakodóbbak, így egészségüket és jó kedélyüket is hamarabb visszanyerhetik.

Hosszú távú cél, hogy Debrecenben is helyi bohócdoktor csapatot képezzen az Alapítvány, akik maximálisan ki tudják szolgálni a Klinika igényeit, akár heti többszöri látogatással is a későbbiekben. Természetesen ebben a munkában számítunk a helyi előadó színházi és bábszínházi társulat érdeklődésére és a kórház dolgozóinak támogatására is.

Az Alapítvány jelenleg 13 gyermekkórházzal és 2 idősotthonnal áll szerződésben, Budapesten kívül, Pécsett, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Törökbálinton és mostantól Debrecenben dolgoznak.
A 27 képzett bohócdoktor az elmúlt 20 évben csak az intézményekben több mint 300 ezer beteg gyermekkel és idős emberrel találkozott.

A Piros Orr Bohócdoktorok az a feladatot vállalták, hogy felvidítják a kórházban fekvő beteg gyerekeket – mert a nevetés gyógyít. Nemcsak a szülők és orvosok megfigyelése ez, de tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a nevetés és a vidámság nagymértékben segíti a betegek gyógyulását. Pozitívan csökkenti a stressz hormonok szintjét, mint pl. a kortizol és a dopamin ugyanakkor serkenti a védő hatású immunsejtek termelődését, tehát a sokat nevető emberek ellenállóbbak lehetnek a fertőzésekkel szemben.

A nevetésterápia további előnye, hogy egy kiadós nevetés élettani hatásai nagyjából megfelelnek egy közepes intenzitású kardió edzéssel. Egy percnyi kacagással hasonló szívritmust érhetünk el, mintha 10 percig dolgoztunk volna az evezőgépen. A vérnyomás a mozgás hatására megemelkedik, az izmok megfeszülnek és a gyorsuló légzés hatására a szövetek oxigén és tápanyagellátása javul. A mozgás hatására az érfalak is rugalmasabbak maradnak, ami fontos az érszűkület megelőzése szempontjából. A mai ünnepélyes kezdésről képek itt

Ezek a cikkek is érdekelhetik