2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Gyógyítás Népbetegségek ellen az ellátás csúcsáról

Népbetegségek ellen az ellátás csúcsáról

2013-07-24 07:21 Forrás: Kórház 2013/6. -- Radnai Anna
1805
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Dr. Simonyi Gáborral, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház V. Belgyógyászat-Lipidológiai Osztály osztályvezető főorvosával, a Kardiometabolikus Centrum vezetőjével beszélgettünk a Centrum működéséről és a létesítményben zajló szakmai munkáról.

A Kardiometabolikus Centrum többek között az Ön szervezésének köszönhetően nyitotta meg kapuit 2008-ban. Milyen tudományos felfedezések vagy irányzatok támasztották alá egy ilyen típusú központ létrehozásának szükségességét?

– A Kardiometabolikus Centrum Hálózatot hazánkban Farsang Csaba professzor úr szervezte meg. Jól ismert, hogy vannak olyan kockázati tényezők, mint például a hipertónia, a diszlipidémiák, a szénhidrát-anyagcsere zavarai, illetve az elhízás és ezen belül a hasi típusú elhízás, amelyek közül legalább három együttes jelenléte metabolikus szindróma fennállását jelenti. E rizikófaktorok halmozott előfordulása ugyanakkor jelentősen fokozzák a kardiovaszkuláris kockázatot.

Milyen struktúrában és felszereltséggel működik a Centrum?

– A Kardiometabolikus Centrum kórházunkban a szmsz-ben is rögzített irányelvek mentén 2008-ban kezdte meg a működését. Kórházunkban különböző járóbeteg-egységek tartoznak ide: a lipidológiai, az obezitológiai, a hipertónia-, a kardiológiai és a diabetológiai szakrendelések. A Kardiometabolikus Centrum alapfilozófiája az volt, hogy a nagy kockázattal rendelkező betegek a centrum keretében egységes elvek szerint kapják meg az ellátást, illetve e centrumon belül a beteg ellátása során – ha szükséges – a fent felsorolt társszakmák szakemberei is javaslattal szolgáljanak. A centrumon belüli betegellátás fontos momentuma, hogy a beteg a társszakmák bevonásának szükségessége esetében ne hosszadalmas előjegyzéssel kapja meg az ellátást, hanem még az adott napon kerüljön erre sor. A centrumon belül számos non-invazív vizsgálati lehetőség áll a betegek rendelkezésére: pl. echokardiográf, terheléses EKG-rendszerek, Holter-monitorok, ABPM-ek, doppler készülékek, spirométerek, folyamatos glukózmonitor, testösszetételt analizáló impedancia-készülék.

Hogyan épül fel a Centrumban zajló ellátás, milyen szakemberek vesznek részt a team munkában?

– A háziorvosnak igen aktív szerepe van ebben a fajta ellátásban, mivel akár egy egész más panasszal (pl. köhögés) érkező vagy spontán jelentkező betegnek ajánlhat egy szűrést, amely a fizikális vizsgálaton túlmenően különböző – a háziorvos szintjén is elvégezhető – eszközös és laboratóriumi vizsgálatokat foglal magában. Az ellátás alapvető vonatkozása, hogy a betegeket a háziorvos szűrje ki, és a nagy kockázatú, többszörös rizikóval rendelkezőket ezt követően utalja be a centrumba. A Kardiometabolikus Centrum hálózat hazai megszervezésekor célul tűzték ki, hogy a centrumban diplomás ápoló fogadja a betegeket, aki a vezető panasz vagy állapot szerint választja ki az első ellátás helyét. Ez lehet először pl. kardiológus, lipidológus, obezitológus, vagy bármelyik más, a centrum munkájában résztvevő szakember is. A centrum értékes tagja a dietetikus és a gyógytornász is. Emellett szükségessé válhat pszichológus vagy pszichiáter bevonása is, de természetesen az itt nem felsorolt szakmák segítsége is szóba jöhet adott esetben.

Ha jól tudom, Ön a Kardiometabolikus Centrum mellett a Hypertonia Decentrum és a Regionális Zsíranyagcsere Központ vezetője is. Hogyan egészíti ki egymást a különböző intézetekben zajló munka szakmai- és menedzseri szempontból?

– Szerencsés dolog, hogy kórházunkban e centrumokat is akkreditálták az érintett tudományos társaságok. Ezek a – Pest megyében egyedül a kórházunkban működő – speciális centrumok a Kardiometabolikus Centrumtól függetlenül tevékenykednek, azonban értékes szakmai kiegészítői az itt folyó szakmai munkának is.

– Milyen területi kötelezettség mentén zajlik az ellátás?

– A Kardiometabolikus Centrumban működő szakellátás keretében végzett betegellátás mindegyik vonatkozásban a megfelelő szakmák (pl. kardiológia, belgyógyászat) mentén jelenthető az OEP-nek. A betegek alapvetően a területi ellátási kötelezettségnek megfelelően érkeznek, azonban néhány specialitás – mint a lipidológia és az obezitológia – miatt a betegek ennél jóval szélesebb körben is megkeresnek bennünket.

Mennyire jó a kapcsolatuk az alapellátásban dolgozó kollégákkal, illetve a többi társszakma szakmai vezetőségével?

– A Kardiometabolikus Centrum indulásakor 2008-ban több alkalommal szerveztem a háziorvosok részére tájékoztató előadásokat, hogy miért előnyös a betegeknek a centrum szolgáltatásait igénybe venni. Ezen túlmenően évente több alkalommal tartok a háziorvosok részére továbbképző jellegű előadásokat, amelyek szintén jó fórumot teremtenek a szorosabb kapcsolat kialakítására.

Milyen nemzetközi kapcsolatokat ápol a Centrum vezetőjeként?

– A centrum vezetőjeként tudományos tevékenységemet az elmúlt öt évben mintegy hetven hazai és külföldi folyóiratban megjelent publikáció, másfélszáz hazai és külföldi idézhető előadás-kivonat, 5 könyv írása, illetve szerkesztése fémjelzi. Több mint egy tucat hazai és külföldi tudományos társaságnak vagyok tagja, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) titkára, korábban alelnöke voltam. A centrumban is végzett tudományos munkásságom elismeréseként 2009-ban az International Society of Hypertension akkori elnöke, Thomas J. Fogarty hívott meg a társaság tagjainak sorába. 2010-ben az International Society for Holter and Noninvasive Electrocardiology (ISHNE), majd 2011-ben az American Heart Association (AHA) Fellow-ja címet ítélték nekem.

Milyen jelentős tudományos felfedezések születtek az Ön speciális szakterületén az elmúlt években, milyen fejlesztések történtek a diagnosztikában és a terápiában?

– Az elmúlt években számos új ismeret született ezen a speciális területen. Az összeset felsorolni lehetetlen, azonban néhány dolgot kiemelnék. Nyilvánvalóvá vált, hogy a kardiovaszkuláris kockázat csökkentésében a sztatinok jelentős szerepe mellett létezik még az ún. reziduális kockázat, amelynek lényeges elemei az emelkedett non-HDL-koleszterin, az alacsony HDL-koleszterin és a magasabb triglicerid szint. Jelenleg is intenzív kutatás témája, hogy e komponenseket mely eszközökkel lehetne a leghatékonyabban befolyásolni. Mindezek mellett kiemelendő, hogy a diabetológiában megjelentek az inkretin-tengelyre ható új készítmények, amelyek már a hipoglikémia veszélye nélkül képesek glukózdependens módon csökkenteni a vércukorszintet. Hosszú távú kardiovaszkuláris biztonságosságukról jelenleg is folynak a vizsgálatok.

Mi okoz nehézséget jelenleg az Önöknél zajló betegellátásban?

– A betegellátásban – mint számos más helyen – a finanszírozási kérdések, ezen belül a volumenkorlát, illetve a szükségessé váló fejlesztések forrásainak a megteremtése okozza a fő nehézséget.

Melyek az utóbbi idők legfontosabb sikerei az Ön által elért eredmények közül?

– Legfőbb sikerünk betegeink elégedettsége, és az, hogy a jelenlegi szűkös körülmények között is képesek vagyunk arra, hogy a beteg embert teljes egészében vizsgáljuk és kezeljük.

Ezek a cikkek is érdekelhetik