2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Gyógyítás Emberfelettit csak emberséggel lehet teljesíteni (1. rész)

Emberfelettit csak emberséggel lehet teljesíteni (1. rész)

2013-07-17 07:17 Forrás: Kórház 2013/6. -- Radnai Anna
3162
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A DE OEC Bőrgyógyászati Klinika Égési Osztályán járva saját szemünkkel győződhettünk meg arról a különleges szeretetről és szaktudásról, amellyel az ottani ápolók munkájukat végzik. Róluk szól riportunk.

Az égési osztályon dolgozó nővérek speciális tudással rendelkeznek. Az égési sérülés nemcsak a kültakarót érintő kórkép, hanem valamennyi zsigeri szerv működését kedvezőtlenül befolyásolja. Itt az intenzív ápolás mellett a bőr sérüléseinek kezelése kettős kihívást jelent, mely nemcsak szakértelmet, de különleges lelki erőt is igényel. Sokszor a csontig hatoló, fekete égési sebek látványa, sőt olykor a szaga sem mindennapi benyomás. 

Az égett betegek kezelése az egészségügyi ellátórendszer egyik legdrágább, legbonyolultabb, ugyanakkor talán legszebb területe – vélekedik dr. Juhász István, a DE OEC Bőrgyógyászati klinika égési osztályának vezetője, majd arról tájékoztatott, hogy a közelmúltban elnyert „Debreceni Egészség Központ Fejlesztési Projekt TIOP 2.2.7-07/2F/2-2009-0002” Európai Uniós pályázati támogatásból finanszírozott teljes körű felújítás eredményeképpen végre a 21. századnak megfelelő, modern környezetben kezelhetik betegeiket. Az égett fekvő és járó, valamint a bőronkológiai betegek ellátása ez által nagymértékben javult. Lehetőségük nyílt néhány kórterem korszerűsítésére is. Az orvosi szobák a földszintről a padlástérbe költöztek, az így felszabaduló területet pedig az ambuláns műtő bővítésére használták fel. Emellett korszerűsítették az emeleti műtőt, új műtőasztalt, műtőlámpát és rádiófrekvenciás vágókészüléket vásárolhattak. Beszereztek továbbá egy új fejlesztésű, lézer doppler elven alapuló diagnosztikai berendezést, amely segítségével Közép-Kelet Európában elsőként tudják monitorozni az égett bőr szöveti áramlását. Ez az égés mélységének, így a kimenetelének fontos prediktív faktora – folytatta az osztályvezető docens. Egy mobil röntgenkészülék, továbbá központi képernyővel ellátott betegőrző monitorok vásárlására is lehetőségük nyílt. A súlyos égési sérülteket két darab, egyenként egytonnás fluidizációs ágyon látják el, emiatt az épület födéme is műszaki megerősítést kapott, így szükség esetén át tudják csoportosítani ezeket az életmentő berendezéseket. A sebkötöző kezelőjük betegfürdető és fertőtlenítő helyiséggel bővült. A kötözővel egy légtérben, de mégis elkülönítve lehet a fertőtlenítő szerrel elkevert, előmelegített vízben fürdetni a beteget – mondja el Juhász tanár úr.

Az ápolás szervezését tekintve az Intézet ápolási igazgatója, Tóth Andrea és az Égési Osztály főnővére, Bacsó Istvánné Inci elsőként hangsúlyozták a teammunka fontosságát. Az osztályon dolgozó nővérek ismerik egymás munkabírását, odafigyelnek egymásra, egy cél érdekében küzdenek valamennyien, a műtő személyzetével együtt. Amennyiben az ügyeletben érkező beteg állapota sürgős beavatkozást igényel, az osztályon dolgozó, jelen lévő ápoló mellett a behívható sebész és a műtősnő is azonnal a csapat részeseivé válnak.

A beteg érkezésekor

A mentőszolgálat munkatársait a nővérek arra kérik, hogy először a fürdető szobába helyezzék el a sérültet – tudtuk meg a főnővértől. Ez a helyiség a legkorszerűbb módon van felszerelve – egy speciális betegemelő szerkezet és egy szintén direkt az égett betegek ellátására kifejlesztett, a fertőtlenítő szert a vízhez automatikusan adagoló kád együttes üzemeltetésével meg tudják mosdatni a pácienst, ami a szennyeződések és az elhalt bőrrészek eltávolítása miatt fontos. A betegemelővel ezután átviszik a kötözőbe, amely mind sterilitását, mind eszközeit tekintve olyan, mint egy kisebb műtő. Itt is speciális minden – az ágytól kezdve a világításon át a legapróbb eszközökig. Ekkor az orvos megvizsgálja a beteget, majd a megfelelő ellátás után megint a nővérek segítségére van szükség, akik a szükséges krémekkel vagy intelligens kötszerekkel kezelik, és bekötözik a sérült ember sebeit, illetve kisebb beavatkozásokat is el tudnak végezni.

Egy égési osztályon a fájdalomcsillapításra is állandóan szükség van, elsősorban az aneszteziológiában alkalmazott szereket és módszereket használják az orvosi utasításnak megfelelően. Az itteni nővérek természetesen jól tájékozódtak a külső felhasználásra gyártott készítményeket illetően is. Létezik egy, az Országos Mentőszolgálat munkatársai által rendszeresen bevetett, „Water-Jel” nevű hűtőgél, amely két-három órán át maradhat a beteg testfelületen, így fejti ki fájdalomcsillapító, hűsítő hatását. A külső fájdalomcsillapításnak elsősorban az elsősegélynyújtásnál van jelentősége – hangsúlyozza Tóth Andrea – ilyenkor alkalmazva az égést követő másodlagos szöveti károsodás csökkentésével az égés elmélyülését lehet megelőzni. Ez a beavatkozás az illető égési sérülés fokozatokba sorolását is befolyásolhatja, és így akár egy fokot is javulhat az égés mélysége, ezáltal a súlyossága is.

A berendezéssel minden rendben

A ma Nyugat-Európában rendelkezésre álló, égési sérülések ápolására fejlesztett eszközöket illetően versenyképes a debreceni égési osztály, sőt vannak olyan tárgyak, pl. a két fluidizációs ágy („homokágy”), amelyek – USA-beli technológia lévén – sok gazdag európai országban, pl. Svájcban sem találhatók meg minden égési osztályon. Ezeket a speciális ágyakat a borsos beszerzési ár mellett ugyanis még rendkívül drága fenntartási költségek is terhelik, említi meg prof. dr. Remenyik Éva, az égési osztályt üzemeltető Bőrgyógyászati Klinika igazgatója. Időről időre – 1-2 évente vagy bizonyos számú beteg ellátása után – ki kell cserélni a teljes homokállományt. Ráadásul ez nem a természetben mindenhol megtalálható anyag, hanem különleges eljárással előállított, így rendkívül drága kvarcszemcsékből álló. A felfekvések megelőzésére és a betegek komfortérzetének, sebgyógyulásának elősegítése érdekében ez ugyanakkor egy utánozhatatlanul hatékony eszköz. A fluidizációs ágyaknak folyamatosan üzemelniük kell, mert ha a gépet leállítják, megkeményedik, összeáll a homok. Egyébként is óvatosan kell bánni ezzel a hőfokszabályozóval és testsúlymérővel is felszerelt eszközzel, egy csepp olaj, vagy kenőcs sem kerülhet belé.

Folyadékterápia

A betegek rendszeres súlymérése a folyadékterápia szempontjából is óriási jelentőséggel bír. A folyadékterápiát a páciens súlya mellett annak függvényében határozzák meg az orvosok, hogy testfelületének hány százaléka égett meg. Huszonnégy órában elosztva kell a szükséges mennyiséget a páciens szervezetébe juttatni – és ez csak egy az itt dolgozó ápolók speciális feladatai közül. További könnyebbséget jelent számukra ugyanakkor, hogy a vizsgálatra szánt vért csőposta segítségével küldhetik a Központi Laboratóriumba.

Egy égési osztályon speciális higiénés és eszközigények is adódnak. Utóbbi alapjaiban véve megfelel az intenzív ellátáshoz szükséges eszközök körének, amely maximálisan rendelkezésre áll az égési osztályon. 2010-ben a DEOEC nyert egy fejlesztésekre fordítható TIOP-pályázatot, így egy kb. 300 milliós beruházás keretében felújíthatták az égési osztályt, és további 143,5 millió forint értékben fejleszthették műszerparkjukat, ami igen sokat javított az ellátás színvonalán. A higiénés szempontoknak a Kórházhigiénés Osztály munkatárásai segítenek megfelelni, rendszeresen ellenőrzik a műszerek, textíliák sterilitását és a munkafelszínek csíramentességét. Az égési osztály alkalmazottaival közösen igyekeznek megtalálni a minden szempontból tökéletes fertőtlenítő szereket és módszereket.

Lelki oldalról

A nővérek között egyaránt van adminisztratív munkatárs, főiskolát végzett diplomás ápoló, felsőfokú OKJ-s ápoló és betegápoló is. A rájuk nehezedő teher a betegek nem mindennapi kínjaival áll egyenes arányban. A súlyos állapot és a jelentős fájdalom mellett az itt kezelt pácienseknek sokszor az énképük is megváltozik bőrük maradandó sérülései következtében. Ezért is fontos egyrészt az önkéntes pszichológus, Kőműves Zsuzsanna segítsége, másrészt az, hogy elegen legyenek az ápolók ezen az osztályon, és segítsék egymást a mindennapokban.

Bacsó Istvánné Inci főnővér és helyettese, Májer Károlyné Rozika igyekeznek időnként hétvégére is közös programot szervezni, hogy valamennyien közelebb kerüljenek egymáshoz és erőt gyűjtsenek. Reális veszély a kiégés, mely az itt dolgozó nővéreket fenyegeti. Tóth Andrea is kiemeli: sikerélmények és veszteségek egyaránt érik az itt dolgozókat, a stressz, a felkészültség azonban állandó. A Klinika vezetése is próbálja támogatni az égési osztály ápolócsapatát, évente rendeznek közösen a Bőrklinika többi dolgozójával összejöveteleket, ahová családdal együtt várják a munkatársakat. Hol továbbképzésre mennek közös busszal, hol csak úgy összejönnek szalonnát sütni, vagy kalandparkba látogatnak. Májusban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) továbbképzéssel egybekötött játékos vetélkedőt szervez, ahová szintén ellátogat a debreceni csapat. Az osztályon segítő pszichológus is a legnagyobb figyelemmel van az áldozatos munkát végző ápolók felé is a betegek mellett.

 

(Folytatjuk)

Ezek a cikkek is érdekelhetik