2018. április 21. szombat, Konrád napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Egészségpolitika Nincs több éves várólista endometriózis műtétre

Nincs több éves várólista endometriózis műtétre

2018-01-08 16:00 Forrás: Weborvos
83
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Nem felel meg a valóságnak az a tájékoztatás, hogy a NEAK csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben.

A hiteles és tényszerű tájékoztatás érdekében felhívjuk a sajtó figyelmét, hogy a médiában megjelentekkel ellentétben az endometriózis műtétre legfeljebb 2 hónap a várakozási idő. Ugyancsak nem felel meg a valóságnak az a tájékoztatás, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt  - reagált közleményben a NEAK a napokban a facebookon és több lapban terjedő történetre.

A beavatkozások finanszírozására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot és endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, vagy akár 100%-ban támogatja a társadalombiztosító. Ha egy beteg a fentiektől eltérő tájékoztatást kap, javasoljuk, hogy forduljon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, ahol kivizsgálják a konkrét esetet.

Mint írták, a hatályos várólista vezetési szabályok alapján az endometriózis műtétei nem tartoznak kötelező nyilvántartásra elrendelt várólisták körébe, arra vonatkozóan az intézményeknek csak akkor kell a várólistát megnyitniuk, amennyiben kapacitáshiány miatt a várakozók száma meghaladja a 60 napot.

Intézményi bejelentésre két olyan várólista került megnyitásra, amely tartalmaz endometriózis miatt végzett műtéti beavatkozásokat:
─ Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások, nem malignus
folyamatokban,
─ A bélrendszer nagyobb műtétei laparoszkóppal, nem malignus
folyamatokban.

Jelenleg 4 intézmény rendelkezik hivatalos várólistával Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások, nem malignus folyamatokban, amelyeken  azonban jelenleg mindössze egy eset várakozik endometriózis miatt („tervezett várakozási idő 62 nap").

A bélrendszer nagyobb műtétei laparoszkóppal, nem malignus folyamatokban várólistát aktuálisan egyetlen intézet sem vezeti. 2017-ben endometriózis diagnózis miatt több mint 900 laparoszkópos műtétet végeztek el.

Az endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is támogatja a biztosító. Ezek elsősorban azok a készítmények, melyek jelentős kiadást jelentenének az adott betegségben szenvedő nőknek. Az ún. GnRH-analógokat ezen diagnózis esetén 100 %-ban támogatja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, mely készítmények bruttó ára dobozonként 20-30 ezer Ft. 2011. óta támogatott az innovatívnak mondható danogest hatóanyagú készítmény is.

A kormány prioritásként kezeli a várólisták csökkentését, ezért 2010-től kezdődően több alkalommal fordított erre többletkeretet, összesen közel 20 milliárd forint összegben. Ehhez jön az idei évre biztosított további 5 milliárd forintos forrás.

A rendszer bevezetésének eredményeképpen elmondható, hogy a várólistán levő betegek száma a 2012. évi 70 ezerről 2017 decemberére közel 60%-kal csökkent. Ezzel párhuzamosan a várakozási idő az összes várólistát figyelembe véve 5 év alatt 61 napról 40 napra csökkent, miközben az ellátott betegek száma nőtt. A kormány intézkedéseinek köszönhetően elmondható, hogy ma Magyarországon az egyik legrövidebb a várakozási idő az OECD országok között.

Amennyiben az ellátással kapcsolatosan panasza merülne fel, kérjük, forduljon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz a konkrét eset kivizsgálása érdekébe

Ezek a cikkek is érdekelhetik